Over de band

Het jeugdkorps repeteerde op projectbasis onder de bezielende leiding van Sijtze van der Hoek. Op een gegeven moment wilden de jonge enthousiastelingen naar concours. Zo gezegd, zo gedaan! Tijdens dit concours behaalde de band een eerste prijs met promotie!

Bijzonder is het feit dat er nog steeds leden zijn die al vanaf het eerste uur meespelen.

Over de band....

Ontstaan

De Spijkerpakkenband is ontstaan uit twee lokale Friese brassband en werd opgericht in 1989. Het is dus een relatief jonge band. Oprichter en dirigent Sijtze van der Hoek stond op de bok van de dorpsorkesten in Ureterp en Frieschepalen. Bij beide bands ging er veel jeugd naar muziekles. Echter de stap richting het ‘moederorkest’ was nog te groot voor de kids. Van der Hoek opperde om deze jeugd onder te brengen in één opleidingsorkest. Zo gezegd, zo gedaan! Een jeugdorkest met 42 leden was het resultaat. Een uitzonderlijk groot aantal voor een reguliere brassband, dat normaliter ca. 32 muzikanten telt.

 

Het jeugdorkest (zonder naam) ging vervolgens naar concours. Aangezien er geen geld was voor een uniform, werd voorgesteld om in spijkerjas (toen ook al hip) en jeans te gaan. Zo was er toch sprake van enige uniformiteit. Tot ieders verrassing, gooide de jeugd hoge ogen op het concours en sleepte een eerste prijs met promotie in de wacht! Een journalist schreef een lovend artikel over “De Spijkerpakkenbandjeugd”. De Spijkerpakkenband was geboren! Inmiddels worden we in de volksmond ook wel “De Spikers” genoemd. Natuurlijk hoorde hier ook een bijpassend logo bij. Dit logo is samen met de naam zelfs gedeponeerd bij het merkenbureau. Want wat uniek is, moet ook uniek blijven! 

 

Een droom komt uit!

Sijtze van der Hoek heeft na 15 jaar zijn dirigenten baton overgedragen. Na een aantal wisselingen staat de band nu onder leiding van maestro Erik Janssen. Samen met hem wordt op dit moment een droom verwezenlijkt. De band startte in 1989 als vierde divisie orkest. Anno 2017 komt de band uit in de eerste divisie en zijn we regerend Nederlands Kampioen. Na het zomerreces van dit jaar, gaat de band de stap maken naar De Kampioensdivisie op uitnodiging van de organisatie van de NK! (In vergelijking met voetbal; we mogen uitkomen in de Eredivisie!)

 

Een stap die de nodige bloed, zweet en tranen gekost heeft. Sijtze van der Hoek had bij de oprichting van de club een A4-tje opgesteld. Hierop stond het toekomstplan beschreven voor De Spijkerpakkenband, waarin gekscherend de Kampioensdivisie als eindpunt werd benoemd. Erik Janssen heeft de band klaar weten te stomen voor dit moment. We zijn dan ook erg trots, of zoals wij Friezen zeggen: Grutsk!

 

Spiker Akademy

Om onze ambitie te kunnen waarmaken, blijven we ons zelf ook muzikaal ‘bijspijkeren’. Hiervoor is de Spiker Akademy opgericht. De Spijkerpakkenband faciliteert voor eigen leden, maar ook voor belangstellenden daarbuiten professionele muzieklessen en workshops. We hebben een aantal fantastische docenten hiervoor in de arm genomen, waaronder David Kutz (Radio Philharmonisch Orkest), Mark Boonstra (New Trombone Collective), Olaf Schipper (Marinierskapel) en Robbert Vos (Marinierskapel).

 

Evenementen

De Spijkerpakkenband is van alle markten thuis en een graag geziene gast bij verschillende evenementen. Zo waren we eens te gast bij een hiphop voorstelling, maar verzorgen we ook de muzikale begeleiding in verschillende kerken. We treden jaarlijks op bij een groots Proms concert in Dokkum (Admiraliteitsdagen). Daarnaast houden we van een trip naar het buitenland op zijn tijd. We deden bijvoorbeeld mee aan de legendarische Whit Friday Marches in Engeland. Ook nodigen we zelf graag bijzondere solisten uit op ons jaarlijkse Midwinterconcert.

 

Dit laatste concert heeft een speciaal plekje in ons hart. Ons eigen Midwinterconcert. Naast solisten van (letterlijk) groot formaat, komen er ook al 15 jaar lang hele bijzondere gasten. Pypskoft is een vrijwilligersorganisatie die activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Voorheen speelden we wel eens bij de gezinsvervangende tehuizen, maar het leek ons veel toffer om onze lieve vrienden een avondje uit te laten beleven. Dus ieder jaar reizen er een aantal busjes afgeladen met ca. 100 vrienden naar Gorredijk om bij ons concert aanwezig te zijn. Hierdoor ontstaat een hele bijzondere en ongeremde sfeer, waar zowel onze gasten als wij zelf enorm van genieten.

 

DNA

 

De Spijkerpakkenband deelt naast het maken van muziek, ook lief en leed met elkaar. Er zijn al verschillende bandbaby’s geboren (en waarschijnlijk nog in de maak 😊), huwelijken voltrokken, vakanties gezamenlijk gevierd, maar ook familieleden van bandleden begeleidt naar hun laatste rustplaats. Muziek is emotie. En emotie verbindt. We zijn daarom niet alleen het leukste orkest van Nederland, maar ook de leukste familie/vriendenclub van Nederland. Niet alleen de huidige leden hebben een goede band onderling, ook de contacten met oud-leden worden gekoesterd. Als je eenmaal met het Spikervirus bent besmet, dan zit het voorgoed in je DNA. Eens een Spiker, altijd een Spiker!

De Spijkerpakkenband

Friends make Music, Music makes Friends!


© Spijkerpakkenband | Website door: VEENSTRA

TOP